2019 12 Benjamin tab SmartTeaseBenjamin van Bruggen start zijn muziekcarrière in groep acht van de basisschool met trommelles. Later wordt hij slagwerker in de malletband van de plaatstelijke muziekverening en vormt een rockband met schoolgenoten.
Van 2006 tot 2008 en opnieuw in 2013 bekwaamt hij zich als jazzdrummer via de slagwerkopleidingen aan het ArtEZ Conservatorium Zwolle en het Conservatorium van Amsterdam. Na het behalen van zijn propedeuse aan het conservatorium stapt Benjamin over naar de Universiteit Utrecht waar hij een bachelor- en mastertitel behaalt in Muziekwetenschap: Educatie & Communicatie. In zijn bachelorthesis (2012) bestudeert hij de muzikale rol van orkestratie in Tsjaikovski’s zesde symfonie. Zijn mastertheses (2016) onderzoekt het verband tussen de muziek van jazzgitarist Pat Metheny en het Minimalisme in Metheny's The Way Up. Uit zijn stage als muziekdocent aan het Comenius College te Hilversum volgt per 2016 zijn zangers- en dirigentschap van het Ardenner vrienden- en familiekoor De Stavelotzangers.
In 2018 krijgt zijn carrière in de muziek verdere invulling als dirigent van het Future Orkest, het jeugd harmonieorkest van de Prins Mauritsband te Bussum.
Benjamin studeert in zijn vrije tijd piano en altsaxofoon. Ook geeft hij privélessen in gitaar, piano, muziektheorie en drums.

Sinds oktober 2019 is hij actief als dirigent van SmartTease.